Bort med annerledesheten..

Å være annerledes i et sorteringssamfunn.. 

et innlegg nylig publisert tar tidligere Dagbladetkommentator Aksel Braanen Sterri til orde for et samfunn der alle fostre med påvist Downs Syndrom bør bli abortert. Han mener disse menneskene aldri vil kunne få et fullverdig liv slik som de såkalt friske fostrene. Han mener Downs Syndrom og funksjons- og utviklingshemminger generelt er en unødvendig byrde og kostnad for det norske samfunnet. 

Som ung mann med Asperger Syndrom føler jeg meg meget truffet av Sterris påstand. Han sitter egentlig å sier at vi som er annerledes ikke har noen verdi og at vi umulig kan ha noe fullverdig liv. Men hva er et fullverdig liv? For meg er et fullverdig liv det livet jeg har nå; Et hjem, en jobb, en familie som er glade i meg. Venner som bryr seg og en fremtid full av overraskelser og muligheter. Det samme gjelder for andre med nedsatt funksjonsevne eller ulike typer utviklingshemminger. 

Ja, det er en debatt om verdigheten til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Men den dikteres av storsamfunnet og dets evne til å ivareta menneskers behov. Der Sterri mener det er riktig å ta abort - for å slippe ansvaret - mener jeg det er riktig å kreve at samfunnet aktivt tilrettelegger hverdagen for oss med nedsatt funksjonsevne. Både i forhold til bolig, jobb og hverdagen ellers. Dette fordi dette er noe vi har rett og mulighet til, som alle mennesker har. 

Aksel Braanen Sterri kjenner ikke til mitt liv med Asperger, og han kan derfor ikke uttale seg om mitt liv. Jeg vet ikke om han kjenner noen med Downs Syndrom eller andre typer nedsatt funksjonsevne. Om han ikke gjør det er det fryktelig dumt å uttale seg på det grunnlaget han baserer seg på. Det at han i det hele tatt diskuterer mennesker som om de var objekter uten følelser er i seg seg selv skammelig og unødvendig. Jeg skal ikke slenge meg på kommentaren til et visst medlem i FrP, men det er ikke langt i fra sannheten det FrP-medlemmet påstår om Sterri i mine øyne. 

Kjære Aksel Braanen Sterri, jeg vil utfordre deg til en ting: Før du uttaler deg slik du gjør, ta kontakt med oss som har nedsatt funksjonsevne. Spør oss og snakk med oss, ikke snakk om oss - slik jeg har skrevet før på denne bloggen - før du dømmer oss nord og ned. Vi er vel så mennesker som deg og Fredrik Solvang, eller Erna og Jonas. Vi har også følelser, vi er også bidragsytere. Jeg har jobb og får skapt samfunnsnyttige verdier. Jeg tør påstå at svært mange med alt fra Downs til Autisme kommer til å oppnå mer suksess enn du er klar over. Kanskje mer enn du noen gang kommer til å oppnå! 

Nei Aksel Braanen Sterri, jeg liker ikke hvordan du sitter å snakker om livet til meg og mine venner. Du kjenner meg ikke og har ingen kunnskap om livet mitt. Du er kunnskapsløs, du er arrogant og du er uvitende. Du har fordommer, du utviser mangel på respekt og du er frekk. Jeg har nesten lyst til å anmelde deg for hatefulle ytringer fordi meningen din om oss annerledesmennesker er langt over grensen for hva som er akseptabelt å si. Ta deg i akt herr Sterri, tuller du med annerledeshet får du rett tilbake i fleisen... Skam deg, dette var ikke greit Aksel! Skam deg! 

Fredrik/Mittlivmedasperger 

5 kommentarer

Anne

20.04.2017 kl.18:04

HEI!

VELDIG BRA SKREVET! Jeg er bare SÅÅÅÅÅÅ utrolig enig med deg!!!! Jeg skulle GJERNE sagt denne Aksel Braanen Sterri noen sannhetsord! For en FYR! FY SKAM!

MVH Anne

mittlivmedasperger

20.04.2017 kl.21:07

Anne: Tuusen takk!

Uttalelsen hans er totalt uakseptabel! Dette kunne ikke stå uimotsagt! Dette kunne jeg ikke sitte å høre på uten å reagere, dette er ikke greit under noen omstendighet!

Fredrik/Mittlivmedasperger

Anne

20.04.2017 kl.22:23

Hei igjen! Det er så bra at du skriver om dette! Fortsett med det! TENK om ALLE barn kunne "hjernevaskes" i at ALLE er like mye verdt! Absolutt ALL mobbing og å snakke dårlig om andre starter ved at noen TROR de kan tråkke på andre fordi de tror de er så mye bedre.

MVH Anne

Runar

06.05.2017 kl.10:26

Så du er i mot abort? Eller er du bare imot dersom barnet har en sykdom eller diagnose?

Du skriver at "det er riktig å kreve at samfunnet aktivt tilrettelegger hverdagen for oss med nedsatt funksjonsevne. Både i forhold til bolig, jobb og hverdagen ellers. Dette fordi dette er noe vi har rett og mulighet til, som alle mennesker har."

Mener du dette? Mener du det er staten (altså folket) sin jobb å gi folk med nedsatt funksjonshemming hus/jobb/bedre hverdag? Du skriver jo selv at du jobber. Burde ikke du da klare dette selv? Og om ikke: da har jo Sterri rett at det er en økonomisk burde.

Er det rett å tvinge folk til å betale skatt av lønnen sin for å betale hus til andre? Blir ikke det like galt?

Dersom noen oppdager at celleklumpen i magen kan få downs/rødt hår/store ører/kreft osv så må de vel få velge selv om de vil fjerne det eller ikke? Ellers må du jo være i mot ALL abort.

Runar

06.05.2017 kl.10:29

Vil legge til at det er skremmende at Anne ønsker å hjernevask barn.... alle er ikke like mye verdt. Dersom Anne mente dette hadde hun sendt alle pengene sine for å hjelpe andre barn i Afrika. For jeg er ganske sikker på at hun, og alle andre, hadde brukt alle sine penger på å redde sine egne barn om de ble syke.

Skriv en ny kommentar

mittlivmedasperger

mittlivmedasperger

26, Trondheim

Hei og velkommen til min blogg Mittlivmedasperger! Gjennom denne bloggen vil jeg gi dere et innblikk i hvordan det er å leve med Asperger Syndrom - en diagnose i det såkalte Autismespekteret. Kommer til å skrive om hvordan hverdagene med Asperger er og emner tilknyttet Asperger og Autisme, nedsatt funksjonsevne med mer. Velkommen skal du være! Mvh. Fredrik/Mittlivmedasperger

Kategorier

Arkiv

hits